Thursday, 15 March 2012

Sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini sunt aproape de zero - ministrul Agriculturii

Sansele de a bloca vanzarea terenurilor pentru straini dupa 2013 sunt aproape zero, spune ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. Terenurile agricole romanesti tot mai atractive pentru nerezidenti, datorita preturilor mult mai mici decat in celelalte state ale Uniunii. Ministerul Agriculturii lucreaza la infiintarea unei banci funciare, care sa ajute la comasarea terenurilor.

UE impune Romaniei sa permita din 2014 vanzarea fara restrictii de teren pentru nerezidenti, iar la un seminar de Agricultura, ministrul Stelian Fuia a explicat ca este aproape imposibil de modificat tratatul de aderare, care contine aceasta clauza, scrie Mediafax.

"Noi am acceptat prin tratatul de aderare aceasta clauza, aceasta obligatie, ca la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piata terenurilor agricole. Si cine vorbeste astazi ca vom putea impune un moratoriu de cativa ani de zile se insala. Ar trebui sa ne uitam ce tratat de aderare al unei tari care a aderat dupa 2004 a fost modificat vreodata, pana la ora actuala. Deci sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt aproape de zero. Asta nu inseamna ca nu vom face demersuri", a spus el.

Ministrul considera ca singura cale de a mentine terenurile intr-o apartenenta nationala este ca autoritatile sa infiinteze o banca funciara. Ministerul Agriculturii lucreaza la proiectul infiintarii unei astfel de banci care sa aiba drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole, ajutand astfel la comasarea lor, a declarat miercuri la un seminar ministrul de resort, Stelian Fuia.

"Ce putem face in continuare  - si avem o astfel de discutie - este infiintarea unei banci funciare care sa se ocupe de comasarea terenurilor si care sa aiba un drept de preemtiune la comasarea terenurilor pe care persoanele fizice vor sa le vanda. E singura cale de a incerca nu sa blocam, dar sa mentinem in continuare terenul intr-o apartenenta nationala si sa facem in primul rand comasare", a afirmat Fuia.

Subiectul a fost discutat recent de ministru impreuna cu parlamentarii germani aflati in Romania, dar si cu ambasadorul Olandei.

"Astept know-how atat din Olanda, cat si din Germania pe aceasta tema. Banca funciara trebuie sa fie o institutie care sa ajute la comasarea terenurilor, sa aiba drept de preemtiune pentru a cumpara terenurile in parcele micute de la proprietarii care vor sa il vanda, il comaseaza, dupa care va trebui sa il puna inapoi pe piata prin concesiune, in special tinerilor care vor sa se stabileasca in agricultura".

Romania este pe primul loc in Europa la teren arabil detinut de straini. Chiar si acum, cand pot cumpara suprafete agricole doar firmele cu actionariat strain, ce sunt considerate persoane juridice romane sau strainii care au domiciliul in tara. Suprafata agricola detinuta de straini, la sfarsitul lui 2011, reprezenta 8,5% din suprafata arabila a Romaniei. Pe primele locuri se afla Italia, Germania si tarile arabe cu 9,98%, iar China este tot mai interesata de investitii in agricultura romaneasca.

No comments:

Post a Comment